Blogs

Meer voor mijzelf dan voor anderen schrijf ik af en toe blogs. Momenteel ben ik al mijn oude blogs aan het opzoeken om deze pagina hiermee te vullen. Reacties op deze blogs heb ik niet mee gekopieerd. Ook blog ik over mijn nieuwe project en het proces hiervan. 

 

Vertel! Wie ben je?

Ik ben Wendy Meynderts, 34 jaar en woon samen met mijn vriend en ons zoontje van 15 maanden in Utrecht. Ik ben eigenaar van Mijn Kleine Lieveling www.mijnkleinelieveling.nl waarmee ik met name voor bedrijven maar ook voor particulieren kraamcadeaupakketten samenstel met mooie, duurzame en vooral erg praktische producten van verantwoorde merken.

 

Hoe ziet jouw dag eruit?

Elke dag verloopt anders, maar tussen 6 en 7 wordt de kleine wakker en komt hij gezellig tussen ons in liggen met een flesje pap. Als mijn vriend naar z’n werk gaat, gaan wij fruit eten en start ik mijn laptop op. Ik werk vanuit huis terwijl de kleine ook thuis is, dus moet mijn tijd goed zien te verdelen over mijn zoontje, bedrijf en het huishouden. Ik probeer zo veel mogelijk te werken en het huishouden te doen tijdens de slaapjes van mijn zoon, maar als hij lekker aan het spelen is, duik ik toch snel achter de computer om te werken. We gaan ook regelmatig op pad voor mijn werk, om te winkelen of om met vrienden af te spreken. Hij is erg flexibel in het slapen in de auto, buggy of zijn reistentje. Omdat hij niet meer naar een kinderdagverblijf of gastouder gaat, vind ik het belangrijk dat hij zoveel mogelijk met andere kinderen in contact komt. Dit geeft me een goed excuus om veel met vriendinnen en hun kids af te spreken. Ik heb wel elke dag een lijstje met dingen die gedaan moeten worden en elke avond moet ik constateren dat niet alles afgevinkt kan worden. Dit heeft als gevolg dat ik regelmatig tot in de late uurtjes bezig ben. Maar het geeft niet, want ik vind het heerlijk zoveel bij de kleine te zijn. Al heeft dat wel als gevolg dat wanneer we met z’n drieën zijn, zijn voorkeur uitgaat naar zijn vader.

 

Heb je groene vingers?

Absoluut niet! Ik benijd mensen die het wel hebben. Je hoeft me ook niet te vragen hoe bepaalde planten of bloemen heten, want als het me ooit verteld is, heb ik het niet onthouden. Ik koop regelmatig kruidenplantjes (waar ik overigens de namen wel van weet) en als ze het langer dan een paar dagen volhouden, mag ik blij zijn. Al geniet ik wel van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Ons tuintje is dankzij mijn vriend en mijn schoonmoeder in de lente en de zomer één grote kleurige bloemenpracht waar veel vogels vertoeven. Natuurlijk ga ik me wel volledig inzetten voor een moestuintje voor ons zoontje, want hij moet weten waar voedsel vandaan komt en ik hoop dat hij er wel groene vingertjes van krijgt.

 

Watvoor eetgewoontes heb je?

Ik ben dol op uitgebreid koken, maar door de drukte wordt het de laatste tijd regelmatig een snellere hap. We eten altijd verse producten, seizoensgebonden en het liefst biologisch, maar dat laatste gaat lang niet altijd op. Omdat we geen biologische winkel in de buurt hebben, kiezen we meestal de meest verantwoorde producten uit de supermarkt. We wisselen vlees, vis en vegetarisch af, gebruiken veel verse en gedroogde kruiden en de fruit- en groenteschalen moeten regelmatig bijgevuld worden. Groente koken we meestal met de stoomkoker. Lekker, makkelijk en gezond. Van leftovers maak ik soep. Ik kook zo goed als zoutloos, want ons zoontje eet met ons mee, maar ik kook ook wel eens apart voor hem. Voor noodgevallen en uitstapjes hebben we ook altijd biologische potjes in de voorraadkast. We gaan graag uiteten en zijn dan minder kieskeurig. Verder eten we hoofdzakelijk spelt- of zuurdesembrood en als het uitverkocht is en ik heb tijd, bak ik het zelf. We houden alle drie van hartig en snaaien dan ook het liefst nootjes of kaasjes. Het enige snoepgoed waar je ons blij mee kunt maken is chocolade. Alle soorten zijn welkom, maar we houden het voor de gezondheid voornamelijk bij extra pure 80%. De suikerpot doet hier alleen dienst als koffiezoeter voor visite. Verder drinken we beide sterke zwarte koffie, water, tomatensap en wijn.

 

Wat is jouw sterkste 'eco-power'?

Ik struin wekelijks kringloopwinkels en Marktplaats af. Onze inrichting bestaat dan ook hoofdzakelijk uit tweedehands spullen, van kasten tot aan servies en ook speelgoed zoals bijvoorbeeld Duplo en vintage Fisher Price haal ik bij de kringloop, op de rommelmarkt, van Marktplaats of ik doe een oproepje via social media. Even goed wassen, eventueel een likje verf en klaar voor gebruik. Daarnaast neem ik zo weinig mogelijk plastic tasjes aan, want ik heb altijd extra stoffen tasjes in mijn handtas voor boodschappen en andere aankopen.

 

Wat zou je nog graag meer eco willen doen?

Ik zou graag wat minimalistischer willen leven. Ik hecht meer waarde aan spullen dan nodig is. En ik zou de auto vaker willen laten staan. Mijn vriend is bezig onze auto ‘in te ruilen’ voor een semielektrische versie. Ik heb me er niet in verdiept, maar het lijkt me zeker een beter alternatief, met name in de stad. Ook zou ik graag wat zonnepanelen op het dak willen hebben en regenwater willen gebruiken voor het toilet. Ik hoop dat dat binnen een paar jaar betaalbaar en heel normaal is voor ieder huishouden.

 

Als jij 'Miss Ecomama' zou zijn, wat zou je willen veranderen in de wereld?

Ik zou de vraag van de consument zich laten aanpassen aan het aanbod. Ik word heel naar van kiloknallers en hoe hard er ook tegen gestreden wordt, de schappen blijven er vol mee. En ook het feit dat we goedkope kleding kunnen aanschaffen, heeft er mee te maken dat het wordt aangeboden. Ik snap ook wel dat het wordt geproduceerd omdat er vraag naar is en men er geld in ziet, maar ik zou het graag omgedraaid zien. Het is ongelooflijk dat men ten koste van andere mensen, dieren en de natuur wil verdienen aan de vraag naar grote hoeveelheden vlees en goedkope spullen. Minder aanbod, meer kwaliteit en betaalbaar voor iedereen. Én uiteraard veel betere werkomstandigheden rondom de productie van voedsel, kleding en spullen.

 

Is it easy being green?

De voor de hand liggende dingen gaan me redelijk af, maar ik leef nog lang niet zo bewust als ik zou willen. Voor de pakketten van Mijn Kleine Lieveling zoek ik wel hoofdzakelijk praktische producten die voor een hele lange tijd meekunnen én op een eerlijke manier geproduceerd zijn. Ik ga blindelings uit van de oprechtheid van mijn leveranciers, want ik ben niet het type dat zich in alle bochten wringt om te achterhalen hoe alles geproduceerd wordt en wat de consequenties daarvan zijn. Al wordt er ons in deze maatschappij zoveel voorgeschoteld, dat ik soms niet meer weet waar ik nou wel en niet goed aan doe. Veel gaat ten koste van anderen en de natuur. Dit geldt ook vaak voor de zogenaamde verantwoorde producten, want je moet maar op ieders woord geloven dat het er allemaal verantwoord aan toe gaat. Het ligt natuurlijk ook allemaal wat gecompliceerder dan dat, gezien de meestal meerdere betrokken partijen.

 

Heb je een gouden tip om het leven van andere mama's een beetje meer eco te maken?

Ik denk dat de lezeressen hier bewuster leven dan ik, maar als deze rubriek op een andere site had gestaan, had ik de volgende tips: - Heb altijd kleine opvouwbare tasjes bij je, zodat je geen plastic tasjes hoeft aan te nemen - Schaf een rvs fles aan om water in mee te nemen i.p.v. telkens plastic flesjes te kopen. - Zoek eerst tweedehands als je iets nieuws nodig hebt. Welk weetje op www.ecoweetjes.nl vind jij het allerleukste en waarom? (niet je eigen :-)) Alle weetjes vind ik leuk en interessant, alleen is mijn probleem dat ik ze nooit onthoud. Maar waar ik dankzij ecoweetjes gebruik van maak is http://www.biologischeaanbiedingen.nl.

 

Welk boek ligt er op je nachtkastje? (of vind je een aanrader?)

Het boek ‘Oei ik groei’ een paar ‘baby’tijdschriften en een Delicious Magazine, maar normaal ben ik meer van de thrillers. Vroeger verslond ik boeken, maar sinds de geboorte van onze zoon heb ik amper meer de rust om te lezen. Tijdschriften gaan nog wel, maar dat is meestal werk gerelateerd. Mijn lievelingsboek is sinds mijn tienerjaren de klassieker ‘De graaf van Monte Christo’ en eens in de zoveel jaren lees ik het weer even. Verder schaf ik geen boeken meer aan, wil er juist van af. Doe mij alles maar digitaal. Scheelt een hoop papier.

 

Favoriete recept.

Ha, goeie! Hoewel ik me regelmatig laat inspireren door kookboeken, tijdschriften en programma’s, kook ik nooit letterlijk volgens een recept. Ik ben dol op eten, heb meerdere lievelingsgerechten en ben ervan overtuigd dat ik er nog een hele hoop bij ga krijgen. Ik ben bijvoorbeeld dol op Aziatische hapjes zoals pangsit, lemper en sushi, maar eigenlijk heb ik geen voorkeur voor een specifieke keuken. Hier m’n lievelingsstamppotje! Gekookte aardappels stampen met een gebakken uitje er doorheen, echte boter, scheutje melk, mosterd, peper, gesneden rauwe andijvie, geroosterde pijnboompitten en een laag hele oude geraspte kaas.

 

Nieuwsgierig? Blijf op de hoogte:


|     © 2023 mijnkleinelieveling.nl    |    Facebook     |    

     wendy@mijnkleinelieveling.nl    |    Instagram     |     

                  +31 (0)6 42 21 00 72    |           Twitter    |

                         KVK 570 273 58    |    

     Betaalrekening NL91 KNAB 0402 1822 86 - Mijn Kleine Lieveling